martedì 25 luglio 2017

Кактусова круша ( смокиня)
Opuntia ficus indica



На италиански се казва Fico d' India и често го виждах в Сардиния. Бях любопитна да разбера повече и потърсих информация в енциклопедия за растенията. Също така си взех мармалад и ви гарантирам, че по-хубаво сладко не бях яла досега.
  Ето историята на този екзотичен плод:
Вечнозелено растение, вид кактус и принадлежи към семейство Кактусови (Cactaceae). Около 200 представители от рода Опунция. Известна е с имената опунция или Prickly pear, Barbary fig. Достига на височина до 5 метра. Има елипсовидни дебели стълба, които имат форма на заешки уши. Стъблата на по-старите представители са вдървесени при основата, по-нагоре са сочни, месести разклонения. Установяват се ареоли, от които се развиват бодлите, цветовете, страничните издънки и плодовете на растението. Има жълто - оранжев цвят. Те са хермафродитни ( женски и мъжки органи) и се опрашват от насекоми. Цъфтят от юни до септември. Вътрешността е оцветена в ярко червен цвят. Цветовете са дълги 10 см. и 9 см. широки. Произлиза от Централна Америка и Мексико и пониква спонтанно на сухи места. Заради вкусните плодове и външния си вид е пренесена от човека далеч зад границите на естественото си разпространение. Днес можем да я видим в Гърция, Испания, Южна Италия, Франция, Индия и Австралия. Не може да расте на сянка.




Съдържа жизненоважни биовитални вещества, витамин С, кемпферол, глюкоза, фруктоза, нишесте, протеини, фибри, пектин, калций, магнезий, пролин, ферулова киселина и други. Свойствата на плода са много: хидратиращи, придава здрав и свеж вид на кожата, антиоксидантни, спазмолитични, диуретични, успокояващи и т.н.к. Благодарение на високото съдържание на витамин С  е едно от най- ефикасните лечебни продукти. Цветовете се използват за намаляване на кървене и лечение на проблеми на стомашно - чревния тракт, особена диария, колит и синдром на раздразнените черва, както и за лечение на уголемена простатна жлеза.  Те имат желеобразна консистенция.  При консумация се отстраняват бодлите и кожата им. Могат да се приемат сурови, варени или сушени. От тях се правят ликьори, алкохолни напитки, сладкиши и др. Сокът, който се получава се влага в състава на коктейли, желета, сиропи, като натурално багрило в сладкарството. Някой използват семената на растението като се препичат и смилат на брашно, а пресните листа се готвят. Цветовете са вид употребяема суровина. Получената смола от стъблото се използва за дъвчена или смесена с дървено масло, за направата на свещи. Сокът от варени стъбла е лепкав. Той се добавя към мазилки за стени, като по - добре поддържа строителния материал.













Nessun commento:

Posta un commento

Новата Мис Италия 2017 година се казва Аличе Ракеле Арланк Късно снощи на бляскава церемония се определиха победителките в тазгодиш...